1916 Spankeren Hervormde kerk

1916: Nieuw orgel door Standaart.
De aanschaf was mogelijk gemaakt dankzij een legaat van mej. A.E. Klaassen. (03)

Foto (04)1981: Herstel door de firma Leeflang te Apeldoorn. Plaatsing van een nieuwe windmotor en vernieuwing van de de tractuur-windtoevoer vanuit de balg (westaflex-slang; het originele houten kanaal is daarbij niet verwijderd). (06)

2002
: Stand van zaken
De klaviatuur bevindt zich in de zijwand aan de noordzijde. Onderin de kas ligt de magazijnbalg met dubbele vouw (onder inspringend, boven uitspringend) met twee schepbalgen. De balgtreden zijn niet meer
aanwezig.
Boven de balg bevindt zich de pneumatische kegellade van het manuaal. Tegen de zijwand aan de zuidzijde bevindt zich een bijzetlade met een reeks van 24 houten pijpen.
De aanleg van het regeerwerk is zoals dat bij het pneumatische systeem gebruikelijk was.
Van het klavierkastje lopen loden conducten naar het relais van de windlade. Het oude inlaatkanaal voor de registerwind is niet meer functioneel.
Er is een groot flexibel kanaal van de balg naar de registerventielkast midden op de lade aangebracht.
Het pijpwerk staat in hele tonen vanuit het midden aflopend op de lade. De C-kant is aan de klavierzijde,
De dispositie luidt in volgorde vanaf het front als volgt:

Manuaal  
Prestant 8’ C t/m h staan in het front, c1 t/m f3 op de lade. De frontordening van de torens en de ondervelden is van noord naar zuid: D° -B-Fs-Gs-c° = b -e -X-fs -as = E-D-C-Cs-Ds = a - f -d s -q -h = H-G-F-A-cs Het pijpwerk van de bovenvelden is loos. C1 t/m f3 expressions en geperste labia.
Bourdon 16’ C t/m h op een bijzetlade tegen de zijwand zuid. Naaldhouten pijpen met ronde opsneden en onderbaarden van metaal. C1 t/m f3 metaal, op de lade. Geperste labia. Slagletters.
Octaaf 4’ Geperste labia. Geheel met expressions. Slagletters.
Vox Celeste 8’ Vanaf c , geperste labia, freins en expressions. Slagletters.
Roerfluit 8’ C t/m H transmissie van c t/m h van de Bourdon 16’. Spitsgeritste labia met zijbaarden. Op C groot is een etiket geplakt met daarop handgeschreven: Roerfluit Spankeren.
Viola di Gamba 8’ C t/m H transmissie van c t/m h van de Bourdon 16’. c t/m f3 geperste labia, freins en expressions. Slagletters.
Mixtuur ll-IV Geheel met expressions. Geritste spitse bovenlabia, onderlabia met geritste kaakjes, Bijgevlakt. Samenstelling: C 2’ + 1 1/3’ = c 2 2/3’ + 2’ + 1 1/3’ = c1 4’+ 2 2/3’ + 2’ = c 2 5 1/3’ + 4’+ 2 2/3’= c3 8’ + 5 1/3’ + 4’ + 2 2/3’
Woudfluit 2’ Conische corpora. Geritste spitse bovenlabia, onderlabia met geritste kaakjes, bijgevlakt. Ronde opsneden. Geschreven toonnamen. Kleine kernsteken. Etiket op C met handgeschreven: Woudfluit Spankeren.
Pedaal (C-d1)  
Subbas 16’ Transmissie van de Bourdon 16’van het manuaal.

Pedaalkoppel
Tremulant geplaatst op de registerventielkast.
Drie vaste combinaties: Tutti - Forte - Piano - Oplosser. (02)


Foto (05)


Foto (04)

2012: Quick-scan door orgeladviseur Peter van Dijk omtrent de toestand van het orgel. Zie PDF.

Bronvermelding:

  1. www: http://www.orgelsite.nl/kerken31/spankeren.htm
  2. Emailwisseling tussen Piet van Hoogdalem en Joop Bosveld in mei 2004. Joop Bosveld citeert uit het Rapport door Aart van Beek van de Commissie Orgelzaken van de Hervormde kerk uit juli 2002
  3. www: Orgeldatabase Piet Bron
  4. E-Mail d.d. 13-07-2007 door Janco Schout
  5. E-Mail J. Bosveld d.d. 26-5-2004
  6. Quick-scan Pter van Dijk 2012


Foto (04)


Foto (04)


Foto (05)