Harmonium, Ans Tromp (1914-2014), Zaandam (01)

Biografie Ans Tromp onderaan de pagina

192xFoto verkregen van Barry de Frel


Dispositie:

Manuaal I
Baskant Diskant
Principal 8' Melodia 8'
  Cremona 8'
Viola 4' Fluit 4
Vox Humana
Manuaal II
Dulciaan 8' Dulcet 8'
Harpe aeoline Harp aeoline 8'
Gamba 8' Gamba 8'
Pedaal Hulpregisters
Subbas 16' Forte I
Cello 8' Forte II
  Klavierkoppel
  Pedaalkoppel 1


Foto verkregen van Barry de Frel

Kaart van Ans Tromp aan van Dam. Helaas geen datum. Gezien de kleurenafbeelding op de kaart zal het een kaart zijn van zeer ruim na de oorlog. Het zou ook goed kunnen dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd door zoon Co.

Klik op de afbeelding links voor een vergroting


Bronnen:

  1. Correspondentie tussen Ans Tromp en PietvanHoogdalem

Biografie Ans Tromp:
Amsterdam, 7 december 1914 - Zaandam, 27 januari 2018 (Bron: Zaanwiki)
Jantje (Ans) Tromp kwam op 7 december 1914 als de tweede dochter van Botte en Johanna Tromp in een Amsterdams ziekenhuis ter wereld. Binnen het aan de Jan Bouwmeesterstraat in Zaandam woonachtige gezin werd veel gezongen. Jantje toonde van jongs af aan veel belangstelling voor het harmonium dat centraal stond bij de zang. Een buurjongen, fluitspeler bij de plaatselijke harmonie bracht haar enkele muzikale basisbegrippen bij. Jantje hield de lessen na enige tijd voor gezien. Haar moeder stuurde er op aan dat zij toch weer les moest krijgen. Er werd een beroep gedaan op de blinde organist van de Oostzijderkerk, Hendrik Offenberg (1888-1971). Zij was toen twaalf jaar en begeleidde reeds diensten in een wijkcentrum.
Om thuis goed te kunnen studeren schaften haar ouders een groot tweeklaviers harmonium aan met pedaal, een orgel waaraan zij haar leerlingen altijd opleidde. De lessen verliepen voorspoedig en het duurde niet lang of zij kreeg een aanstelling als organist in de Lutherse Kerk te Amsterdam. Offenberg adviseerde haar de orgelstudie voort te zetten bij Jan Zwart, die haar meteen de naam Ans gaf met de mededeling dat hij zelf al Jan heette. Toen ze 18 jaar was, overleed haar moeder. Ans Tromp bleef met haar vader in de Jan Bouwmeesterstraat wonen.
Op negentienjarige leeftijd gaf Ans Tromp samen met haar leraar Jan Zwart een orgelconcert in de Lutherse Kerk aan de Kloveniersburgwal te Amsterdam, een rit naar Amsterdam die zij altijd door weer en wind op de fiets aflegde. Enige tijd later werd zij daar benoemd tot organist. Op 24 juli 1942 gaf zij haar eerste concert in de Westzijderkerk van Zaandam.
Willem Mudde onderwees haar in compositielessen. In Duitsland volgde Ans verschillende cursussen kerkmuziek en koordirectie, met als docenten o.a. Siegfried Reda en Wilhelm Ehmann.
Om dichter bij huis te kunnen spelen, solliciteerde ze twee keer naar de vrijgekomen post van organist in de Oostzijderkerk te Zaandam. Tegen alle verwachting in kreeg zij die benoeming niet, maar werd niet lang daarna gevraagd organist te worden in de Bulle- of Westzijderkerk waar zij in 1954 als vaste organist werd aangesteld. Een aantal gemeenteleden verzochten haar een cantorij op te richten en te leiden, hetgeen leidde tot de oprichting van het Westzijderkerkkoor leidde. Het gemengd koor stelde zich ten doel een liturgische bijdrage te leveren aan de zondagse eredienst van de Hervormde Gemeente te Zaandam. Ans werd cantor-organist en dirigeerde het koor, waarvoor zij vele mooie composities schreef, ruim 45 jaar.
Hoogtepunten waren de koorreizen naar Heidelberg in de periode 1989-1991. Het koor, later onder leiding van oud-koorlid Christiaan Helfensteijn, vierde in 2015 het 55-jarig bestaan met onder meer een reis naar Colchester in Engeland.
Eén van de leerlingen van Ans Tromp, organist Wim Tip, vierde in 2015 het feit een halve eeuw werkzaam te zijn als organist en koordirigent in verschillende Zaanse kerken. Hij begon op elfjarige leeftijd bij Ans Tromp aan het pedaalharmonium, waar hem de grondslagen van de orgelmuziek werden bijgebracht. Ans Tromp verloor de lust tot orgelspelen omdat haar zicht af nam.
Ans Tromp overleed op 104-jarige leeftijd te Zaandam.
Bron: o.a Hans Beek, KVOK