1913 Stedum Gereformeerde kerk

1956: Overplaatsing van het Standaart-orgel uit de Gereformeerde kerk van Monster door de orgelmaker Kamp. Het instrument werd niet gewijzigd.
Het orgel is geplaatst op een galerij die gedragen wordt door twee gietijzeren pilaren. Een forse trap, die halfweg splitst, leidt vanuit de entreehal naar deze gaanderij.
Aanvankelijk was hierop in 1891 een tweedehands Van Oeckelen-orgel geplaatst.

Dispositie:
Manuaal I (C - f") Manuaal II (C - f"): Pedaal
Prestant 8 vt Viola 8' Subbas 16'
Gedekt 16 vt Voix Celeste 8' Octaafbas 8'
Roerfluit 8 vt Holpijp 8'  
Violon 8 vt Flute dolce 4'  
Octaaf 4 vt Woudfluit 2'  
Mixtuur 2 - 4 st. Sesquialter II  
Cornet 4 st.disc.    
Trompet 8 vtbas/disc.    

Nevenregisters:
Tremulant
Koppels: Man. II -1
Man. - Ped.
Vaste combinaties: T/F/P/Opl.
Windvoorziening: twee magazijnbalgen, geplaatst onder de laden.
De beide eiken laden (uit 1913) liggen achter elkaar op dezelfde hoogte. Daarachter staat de Sesquialter 2 st. op twee aparte laatjes.
De Cornet 4 st. staat vlak achter het front op een verhoogde stok. De Violon 8 vt is in het groot octaaf gecombineerd met de Roerfluit 8 vt.
De Subbas 16 vt is een transmissie van de Gedekt 16 vt (oorspronkelijk Bourdon 16 vt geheten), waarvan 23 houten pijpen direct achter het front staan.
De Octaafbas 8 vt is een transmissie van de Prestant 8 vt.
De tremulant bedient het gehele orgel en was oorspronkelijk in slagtempo verstelbaar.
De speeltafel bevindt zich aan de rechterzijde.


Foto: (01)

1970: Op 18 november biedt orgelmakerij Mense Ruiter aan een windmachine te plaatsen omdat de oude windmachine in zeer slechte staat verkeerd. Bedrijfsklaar aangelsoten bedraagt de prijs f 910.- Levertijd door fabrikant is circa 6 weken.
Op 2 december bevestigt Ruiter de opdracht tot het plaatsen van een windmachine. (03)

1971: Op 20 februari benatwoordt Ruiter een vraag vanuit Stedum of de windmachine vanwege een te hoog oplopende begroting kan worden afbesteld. Dit is niet mogelijk omdat deze al is besteld en binnekort aankomt. Een restauratie van uw orgel heeft alleen zin indien de windmotor wordt vervangen. De oude machine is al 40-50 jaar oud en maakt veel lawaai.
Eveneens van 20 februari is een begroting voor de restauratie. De toestand van het orgel is zeer slecht. Het onderhoud is waarschijnlijk in verkeerde handen geweest. Dat is jammer omdat het werk van de oorspronkelijke bouwer behoorlijk duurzaam is. Herstel bestaat uit:
- demontage van het binnenwerk en algehele schoonmaak.
- herstel windladen en vervangen van alle membranen
- dichten van alle windlekken
- revisie van de speeltafel en alle tranmissie apparaten en relais
- Herstel, intonatie en stemmen van het pijpwerk
De kosten worden begroot op f 16.530,-. In dit bedrag is begrepen een stelpost voor het herstel van het pijpwerk en een stelpost voor tegenvallers. De kerk dient een vlonder achter het orgel te bouwen zodat er vlot gewerkt kan worden.
Op 6 april schrijft Ruiter dat hij het betreurt dat de gemeente een electronisch orgel wil aanschaffen. Ruiter kent veel gemeenten die daar nu spijt van hebben.
De windmachine is echter al besteld en aangekomen. Ruiter wil een vergoeding voor de gemaakte uren en een afkoopsom voor de al geleverde windmachine. (03)

1979: A.J. Opten doet groot onderhoud.

1988: A.J. Opten en S. Haarsma, voeren reparaties uit tijdens een grote schilderbeurt van het kerkgebouw. De basementslijst van het kasloze front is bruin.

Bronvermelding:

  1. Boek: "Het groninger orgelbezit van Aadorp tot Zijldijk - Deel V Fivelingo" Blz.148-149
  2. www: http://home.planet.nl/~kort0158/Mgeref.html
  3. Mense Ruiter oude archief